MAT, DRYCK och KÖK

 
                             
 

Det är jätteviktigt att se till att kroppen får kontinuerlig tillförsel på energi och vätska.

  • Vätska

Ha alltid en flaska med lite vatten med er, även om det på kartan ser ut att finnas gott om vatten på etappen. Det kan ibland vara svårt och direkt farligt att ta sig ner till en jåkk för att dricka. Den enklaste vattenflaskan är en vanlig PET flaska, lätt, billig och funktionell. Nackdelen här är att det är lätt att tappa korken när man fyller den. Finns många bra flaskor på marknaden där jag är mest förtjust i Nalgene och Camelbak. (Nalgenes flaskor är dessutom perfekta att stoppa ner i sovsäcken med varmt vatten i )

Att gå med en Camelback på ryggen i ryggsäcken är något jag börjat med på senare år. Det gör att jag kan få i mig vätska kontinuerligt och att det inte blir några häftigare drickapauser där det sen kommer att klucka ordentligt i magen. Om man väljer detta finns det några saker att tänka på.

    • Se till att locket är ordentligt åtskruvat
    • Ta gärna med något (kåsa, liten flaska mm)att fylla vattensäcken med så man slipper doppa ner hela vattenbehållaren i vattnet.
    • Rengör slangen varje kväll. Blir lätt bakterier annars
    • Glöm inte att kontrollera ibland hur mycket vatten det finns kvar.

     

                                            
    Camelbak är ett av de många vätskesystemen som finns                                         Camelbak har även hållbara                       

    där man bär på en vattensäck i ryggsäck                                                                           vattenflaskor                       

         
Nalgeneflaskorna finns i olika storlekar, och utförande (stort eller litet hål)

Vattnet i fjällbäckarna är av bra kvalité och går att dricka (är jättegott). Med andra ord behöver man inte tänka på vattenrening av något slag. MEN, givetvis finns det undantag.

  • Varma somrar kan vatten som kommer direkt från en glaciär vara förorenat.

  • Är det lämmelår bör man se upp med vattnet, främst i de små bäckarna. Då brukar det finnas gott om döda lämnar i vattnet, och det påverkar givetvis bakteriefloran.

En gyllene regel är att endast dricka vatten som är i rörelse.  Vill man rena vattnet så finns det både filter att sätta på vattenflaskan samt vattenreningstabletter.

 

         
Två exempel på hur man kan rena vatten
. Vattenfilter, som finns i en mängd olika märken och utföranden,
samt vattenreningstabletter. Här är filtret efektivast.

 

  • Mat

Slarva aldrig med maten, utan ät alla måltiderna. Att ta en fjällvandring som bantningskur är inte att rekommendera! Enklast är att äta frystorkad mat, men vill man variera mer och spara lite pengar så torka maten själv. Det viktigaste är dock att det inte är för lite kalorier. Varje måltid bär innehålla minst 500 kalorier. Till detta lite smått o gott att tugga på vid rasterna. De flesta olyckor händer när kroppen går tom på energi.

Rekommenderar Real Turmat. Det är det märket som har minst socker i sina måltider och som håller en bra kalorinivå. Finns soppor vanliga middagar samt frukostar. De har även Ration, dvs de gröna påsarna, och de innehåller ännu mer kalorier, ca 700 kcl. Rations används av svenska och norska Försvarsmakten.

   
Ett axplock av Real Turmat samt lite energipåfyllning vid raster.

  • Mat är det som väger mest i packningen under en längre tur. För att minska vikten rekommenderar jag att man tömmer över maten från originalpåsarna och häller i vanliga fryspåsar. Sug ut så mycket luft som möjligt alt vacumpacka, och förslut dem. Spara sedan en ”riktig påse som ni använder för att tillreda maten i. PÅ senaste Sarekvandringen sparade jag nästan ett kilo på att inte bära med mig tomma matpåsar. OBS!! Det är jätteviktigt att påsen som ni tillreder maten i diskas ordentligt!


Lunch och middag för sju dagar i Sarek.
Mycket plats och vikt sparat genom att tömma över matpåsarna till vanliga påsar.

  • KÖK

    Grundregeln är att ha inte ett större kök/grytor än du behöver. Tänk efter innan inköpet vad du ska ha det till och hur du tänker använda det – laga mat på det eller bara koka upp vatten. Ska du i huvudsak ha det bara för vattenkokning till frystorkad mat, kaffe/te eller soppor så räcker det med en gryta på 1 liter

    GAS, T-röd eller bensin?........

    Nästa fråga är vilket bränsle som skall användas. Det absolut smidigaste är gas – lätt att använda och relativt lätt samt finns i tre storlekar. Nackdelen med gas är att det är känsligt för kyla samt att gastuberna kan ”gå sönder” vid kopplingen så att gasen läcker ut. Händer inget farligt, men man blir av med bränslet. Andra bränslen är T-röd eller bensin. Bäst för den kalla årstiden är bensinköket. Vill man ha lite handlingsfrihet så köper man ett multifuel, där man genom att byta munstycke kan använda samtliga tre bränslen plus flygbränsle. Jag har Primus Omnifuel som jag kör omväxlande med gas och bensin. Är jättenöjd med det.


Primus Omnifuel, här kopplad till bensindunk.

Många av köken har en fjäder på brännaren som man kan tända med. En liten varning här är att de ofta slutar fungera efter ett tag. Så ta alltid med tändstickor. Och tändstickorna skall ligga i kökspåsen och vara vattenpackade. Som extra säkerhet, ha alltid med ett tändstål.
Det finns kök där man sätter brännaren direkt ovanpå gasbehållaren. Vad man ska tänka på vid köp av ett sådant är att det blir rangligare och är mer vindkänsliga och ramlar lättare.

Kastruller med värmeväxlare undertill sparar mycket bränsle, då de värmer upp vattnet snabbt. Jag använder Primus Eta Pot och har det i 1 och 2 liter. Litergrytan använder jag vid ensamvandringar och är vi två pers så blir det den större varianten.


Eta Pot 1,0  liter

Använd gärna en sked med långt skaft när ni äter. Det gör att man kan äta ur fryspåsarna utan att kladda ner händerna. En liten varning för plastsporkarna. De går lätt sönder!

Glöm inte att diska kastrullerna, skedarna och andra matlagningsverktyg. Magsjuka pga bristande hygien bland matsakerna är ingen höjdare.

 
     
       
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN